Гай Ветурій Цікурін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Ветурій Цікурін
лат. C. Veturius P.f. Cicurinus
Народивсяневідомо
м.Рим
Померпісля 453 до н. е.
Стародавній Рим
ГромадянствоРимська республіка
Діяльністьполітик
Суспільний станпатрицій[1]
Посадаконсул
Термін455 до н.е.
ПопередникСпурій Вергіній Трікост Целіомонтан
НаступникАвл Атерній Вар Фонцінал
РідВетурії
БатькоПублій Ветурій Гемін Цікурін
Матиневідомо
Брати, сестриSpurius Veturiusd

Гай Ветурій Цікурін (*Gaius Veturius Cicurinus, V ст. до н. е.) — політичний та військовий діяч часів Римської республіки, консул 455 до н. е.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Ветуріїв. Син Публія Ветурія Геміна Цікуріна, консула 499 року до н. е. Про молоді роки немає відомостей. У 455 році до н. е. обирається консулом (разом з Титом Ромілієм Роком Ватиканом). Під час каденції воював проти племені еквів. Втім спочатку вимушений був подолати спротив народних трибунів, які бажали в обмін на організацію призову на військову службу провести закон стосовно розподілу державних земель. Зрештою Ветурій домігся провалу цього законопроєкту. Після цього рушив на допомогу союзному місту-державу Тускулум. Разом з колегою переміг еквів у битві при Альгід. При цьому приховав частину здобичі.

У 454 році до н. е. був притягнутий до суду народними трибунами Гаєм Кальвієм Цицероном та Луцієм Алієном. Зрештою засуджений до штрафу у 15 тис. бронзових ассів. У 453 році до н. е. обирається авгуром. Про подальшу долю немає відомостей.

Джерела

[ред. | ред. код]
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic